ZO 03/11/19

Oud ijzer, koper, lood en zink en een herrezen kanaal Antwerpen

foto bij activiteit
OOK NIET-LEDEN!
Omschrijving

Samen met gids Dirk maken we een boeiende vertelwandeling van ongeveer anderhalf uur in de buurt rond de Ijzerlaan.

Zet maar bij het oud ijzer, dat is niet meer van deze tijd!

Zo begroef men vorige eeuw de Kempische vaart onder de Ijzerlaan, zodat een bloeiende wijk nabij den Dam en het Oude Merksem letterlijk werd drooggelegd. Het was een plek waar hard gewerkt en hard gefeest werd. Waar vaak geschipperd moest worden tussen stad en kanaal en waar binnenschippers en walbewoners mekaar vonden. Markante figuren meerden er aan, en vonden er niet alleen een frisse pint maar ook een warme volksbuurt. Om de verhalen van de wijk te doen herleven organiseerde men vijf jaar geleden de vertelwandeling 'Oud Ijzer' waarbij de geschiedenis werd verteld aan de hand van de belevenissen van IJZEREN FRANK, een man van twaalf stielen en dertien ongelukken.

Intussen is de buurt opnieuw radicaal veranderd. De brug van de Ijzerlaan waarover zoveel auto's raasden werd intussen afgebroken en zelf bij het oud ijzer gezet. Op de plaats van de Kempische vaart werd opnieuw water aangelegd. Ijzeren Frank zou zich er opnieuw thuisvoelen, want de buurt wordt zo weer een plek waar het goed toeven is. Om dit te vieren werd de vertelwandeling 'Oud Ijzer' helemaal herwerkt, zodat je kan ontdekken hoe geschiedenis en toekomst van de wijk in elkaar overvloeien.

Na de wandeling gaan we samen nog iets drinken en/of eten in de buurt!

Afspraakuur

13u40

Afspraakplaats

Joossensgang/zijstraat Viaduct Dam, Antwerpen-Dam
Als je richting Ijzerlaan gaat en het kruispunt van Hardenvoort en Damplein oversteekt, is het straatje aan je linkerkant.

Aanvangsuur

14u

Reservatie

€ 15 overschrijven op Oeverrekening KBC BE07 7310 3573 4266.
Vermeld lidnummer, datum en activiteit
Niet-leden vermelden i.p.v. lidnummer, hun mailadres en gsm-nummer.

Info

Chris VS - 0486 35 75 15 - 03 651 91 60

Max. personen

21

Annulatie

Annulatievoorwaarden voor ééndagsactiviteiten

Laatste wijziging: DI 05/11/19 sk031